Om Mellbygatans

Mellbygatans restaurang i Lidköping drivs av Emil Årmarker, en kreativ krögare och kock som sedan Mellbygatans öppnande 2007 utvecklat restaurangen till vad den är idag.


Hos oss på Mellbygatans möts du av en varm och avslappnad atmosfär. Vi vill vara en samlingsplats för dig som älskar högkvalitativ mat och dryck, från klassisk husmanskost till innovativa rätter med inspiration från Europa och Asien.


Under åren har Mellbygatans gått från att vara en pytteliten deli till att bli en välbesökt restaurang och mötesplats i Lidköping.


Såhär startade det:

Från början till nu

Lidköpings lyxigaste delikatessbutik

I juni 2007 öppnar ”Mellbygatans Ost & Delikatesser” i en liten lokal på Mellbygatan i centrala Lidköping. Man marknadsför konceptet som Lidköpings lyxigaste delikatessbutik, vilket inte var en lögn. Här finns Sivans ostar, årgångsvinäger, italiensk pasta och lokala specialiteter. I den lilla delikatessbutiken, som från början bara hade fyra sittplatser i ett fönster, serverar man även espresso, luncher, sallader och smörgåsar för avhämtning.

Från Kinnekulle till centrala Lidköping

Emil och hans dåvarande kollega Per hade tidigare drivit Café, bageri och delikatessbutik på Kinnekulle, där de genom en kund fått tips om att en trevlig liten lokal fanns tillgänglig på Mellbygatan i centrala Lidköping. Kunden tyckte att: ”Ni borde ni göra samma sak inne i Lidköping, fast året runt!” - och så fick det bli.


Mellbygatans blev snabbt ett populärt nytillskott i stan, med rykte om sig att ha både hög kvalitet och ett trevligt personligt bemötande. Man jobbade på med butiken och erbjöd såväl take away som catering, men hade drömmar om någonting större.

Mellbygatans blir restaurang

Under 2010 kom den första möjligheten till expansion. Fru Danielsson, som under 55 år bott vägg-i-vägg med Mellbygatans lilla Deli, där hon tidigare drivit bageri, flyttade ut från sin lägenhet. Med lägenheten som ny tillgänglig yta fick Mellbygatans möjlighet att expandera och skapa en restaurang med plats för ca 35 sittplatser. Man kunde nu erbjuda både lunchservering och à la carte, - med ett brett utbud av lokala och säsongsbetonade råvaror.

Uteservering i Trädgården

Två år senare är det dags för nästa expansion när Mellbygatans öppnar café och delikatessbutik i det lilla gårdshuset på tvärgatan (Götgatan). Bakom restaurangen och caféet finns en fantastisk innergård som Mellbygatans får tillgång i samband med att man hyr gårdshuset. Trädgården blir en härlig uteservering, med gräsmatta, grusgångar och ett eget plommonträd samt plats för odling av diverse kryddor och annat smått och gott.

Tajming is everything…

Vi är nu framme vid februari 2020 då en stor renovering och ombyggnation drar igång. Det slås ut väggar, målas om och byggs ett nytt öppet kök med öppen eld och pizzaugn. Mellbygatans har nu fått överta lokalen på hörnet, där det tidigare låg en sybutik. Här hamnar den nya entrén och det byggs en ny bar med ambitionen att på sikt även starta ett eget mikrobryggeri.


Lagom till nyöppning har covid-19 restriktionerna slagit till och ställer till stora problem för hela krogbranschen. Mellbygatans kompisar i Mikkeller Running Club Skaraborg springer ut Take away i Lidköping - som ett av alla innovativa sätt att hålla verksamheten igång.

Kärlek till matlagning och fokus på hållbarhet

Mellbygatans har under åren genomgått ett flertal förändringar men vårt starka engagemang för god service, kärlek till matlagning samt fokus på hållbarhet och samarbete med lokala aktörer består.



Idag är Mellbygatans en mötesplats för alla som älskar högkvalitativ mat och dryck. Här möts du av en skön atmosfär med många stamgäster som umgås i vårt ”stora varma kök med pinnstolar”.


Varmt välkomna till oss!

Share by: